Sayfalar

Translate

22 Eylül 2015 Salı

Kafka - Soderbergh

 
Siyah beyazların yüksek ruhlarından biri
Soderbergh ve içe kapanık 20 yy aitlikleri.
Kabusları yazan bi’ yazar.

Asla gönderilmeyen mektuplar sahibi, eserlerinin yakılmasını vasiyet eden ve şimdilerde belki de en acılı ruhlardan biri. 

İnce ayrıntılar gizleyen bir usta yapımı. Kafka paranoyasına dokunur, hassaslığından dem vurur, şato’ya giden yol olmuştur, dava’nın korkunç bürokrasi çaresizliğini  tattırır, aşığının buruk kalbine bakış atar, yargı’ya başkaldırır, ceza günlükleri kadar acılıdır ve en temelde hep  ‘baba’ acıtır.


‘I am part of the World around me’

Kafka işe yaramayan bi’ böcektir aslında, fark ettiği sabahla başlar hikayesi. Her kitabında kendini anlatan, belki de ancak bu şekilde topluma kabul bekleyen ya da önemsemeyen bi’ yalnız için çok fazladır soruları. Film cevap vermez, siyah beyaz’lı takım elbiseli adam evine dönmüş masa başına geçmiştir bile çünkü çoktan.

Adam, gördüğü sefil dünyaya ellerini  uzatmıştır bile istemeden. Ve tüm reddetmelerine rağmen bir arkadaş arayışıdır uzun uzak kalabalık toplum dışavurumunun ortasında.

Sürekli tek bir soruya varıyorum  filmin ardından. Kafka’nın kurgusu mudur dünya? Onun gündüz gözüyle yazdığı gece kabuslarından biri mi?

‘Ya tüm çırpınmalarını aşan daha yüksek bir anlamı vardır bu dünyanın, ya da bu çırpınmalardan başka hiçbir şey gerçek değildir’ der Camus. Peki tüm Kafka çırpınışları ne içindir? Masa üzerinde sabaha kadar yazdığı ne anlatır? Film cevap vermez, siyah beyaz’lı takım elbiseli adam yakmak istemiştir zaten tüm masa üstünü  çoktan.

Ve bir itiraf tüm bu kargaşanın ortasında yeni bir azapla kendini gösterir.


‘I’ve always believed that it’s better to know the thruth and lived in ignorence.’

Kafka’nın kafasının içidir film.
Kafka’nın çaresizliğini Kafka kadar anlatamaz.

                 ‘Kafka
                  ‘your son
                   ‘your loving son 

                    'your occasionally loving son
                     'your incapable of loving son  
                      'your absolutely bored to death with any sort of family lives son

Hiç yorum yok: